Bewust omgaan met successen

Veel communicatie in bedrijven gaat over wat er nog moet gebeuren, wat nog niet gelukt is, waarin iemand te kort schiet. Dat is vooral gericht op resultaten die nog niet bereikt zijn. Als we zichtbaar maken wat al wel bereikt is wat zou dat opleveren, denk je? We zijn ook gewend om maar door te gaan, in de waan van de dag, ook al is ons hoofd vol. Wat als we uit het hoofd gaan en gaan stilstaan om nieuwe energie op te doen?

Die combinatie van stilstaan en terugblikken op hetgeen al bereikt is, is de kern van samen successen vieren. Bovendien zorgt het samen vieren dat mensen bewuster worden van hun eigen resultaten in plaats van de erkenning te halen bij de teamleider. Dat betekent als leidinggevende faciliteren en stimuleren van eigen verantwoordelijkheid en als collega’s elkaar inspireren. Bovendien worden mensen bewuster wat ze samen aan hoeveelheid werk verrichten. Het resultaat van 1 moment van samen successen vieren is met frisse energie weer aan de slag gaan en/of voldaan naar huis. 

Aanpak om in 15 minuten teamsuccessen te vieren (10p.)

Hoe pak je dat aan? Hieronder staat de aanpak voor de supersnelle versie voor een team van 10 personen. In slechts 15 minuten kun je successen vieren:

 1. Kom met elkaar in de kring staan (1 min)
 2. Geef aan wat de bedoeling is. In plaats van ons te richten op wat we nog moeten doen, gaan we allemaal om de beurt positief terugkijken op de week. Op wat ons al gelukt is. (15 sec.)
 3. Neem allemaal een situatie in gedachten waar je trots op bent/ wat je gelukt is. Laat goed of fout los. (2 min).
 4. Vraag wie er wil beginnen. Anders begin je zelf. Ik ben trots deze week op…/ het is me gelukt om… (1 min p.p. x 10 p = 10 min). Gebruik een stopwatch en stel in op 1 minuut per persoon.
 5. Degene die heeft gesproken geeft de beurt aan de ander (15 sec). Gebruik eventueel een balletje dat je gooit naar de volgende.
 6. Als iedereen is geweest, voel dan met z’n allen de positieve energie even na (1 min).
 7. Ga weer fris aan de slag en/of voldaan naar huis (1 min).

Samen successen vieren: ’n feestje in samen zijn

De supersnelle versie kan je zelf wekelijks invoeren. Die 15 minuten samen betaalt zichzelf terug in de teamprestaties. Kun je hulp gebruiken bij het vieren van successen voor jouw team? Of wil je een keer het verschil maken en goed vieren? Dan is dit feestje een aanrader:

Als je muziek, cadeaus en goede gesprekken samenvoegt en zo de interactie met elkaar stimuleert, wordt samen werken een feestje. Dat is eenvoudig te organiseren en bijzonder gezellig. In slechts 3 uur tijd zorgt deze zinvolle teambijeenkomst voor positiviteit en meer openheid en vertrouwen in je team. Collega’s praten niet over, maar met elkaar. Samen creëren we een basis voor verbinding. Hieruit ontstaan nieuwe samenwerkingen, andere oplossingen en ga je met frisse energie samen weer aan het werk. Dit is een feestje in samen zijn!

Praktisch

 • Kort: ca 3 uur
 • Gemak: gewoon op de werklocatie in een (vergader)zaal
 • Te combineren met lunch en/of taart
 • Binnen een team of teamoverstijgend

Na afloop van dit Successen vieren feestje

 • Is er meer verbinding in je team, wat zorgt voor betere prestaties
 • Kennen medewerkers elkaar beter, zowel privé als werkgerelateerd
 • Hebben ze een kwaliteit van zichzelf omgezet in een cadeau voor een collega
 • Hebben ze een volle buik en goede gesprekken gehad
 • Is er nieuwe en positieve energie in het team
 • Gaan de verbindingen na deze teamboost 1 op 1 nog door

Voor wie

Voor teams die hun successen vieren eens goed willen aanpakken

Eenvoudig te realiseren

 • toepasbaar als losse teamboost, of in te passen voor een traject (creëren van veiligheid) of na een traject (luchtig afsluiten) 
 • binnen een team en teamoverstijgend (in een klantproces)
 • voor teams die al lang met elkaar samenwerken of net begonnen zijn
 • voor teams met teamleider of zelfsturende teams
 • een boost duurt ca. 3 uur
 • op de werklocatie (of dichtbij de locatie)
 • te combineren met ontbijt, lunch, snack of cake

Halen we het succes en het plezier van samenzijn in een team terug, zodat het gaat stromen en de vaart erin komt, dan is onze missie geslaagd.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw team? Bel 06 48 42 02 00